domingo, 12 de octubre de 2014

La plaga de la ribera

La plaga de la ribera

En Jeroni és un agutzil de la seva vila, el qual pregona tot allò que li proposen. Un dia, una part de l’Ajuntament s’enderroca i necessita reformes. Cada treballador s’havia d’emportar alguns objectes per tal que l’edifici quedés buit. A en Jeroni i a la seva esposa, l’Elisenda, els hi pertocava el retrat del rei, un arxiu del cadastre, vuit capgrossos de la festa major i un presoner que hi havia a la garjola, anomenat Valerià, amb el sobrenom de Plaga de la Ribera.
Aquest era un noi jove, el qual es va adaptar a les condicions de la família que l’havien acollit. Era bo i la seva conducta era correcta, i estava frustrat perquè ell volia ser un delinqüent, però per cada mala acció que volia dur a terme, alguna cosa li sortia bé.
Finalment, en Jeroni i l’Elisenda, com no tenien fills, van dedicar els seus estalvis a pagar una pensió a la presó de Lleida, per tal que en Valerià pogués aprendre d’un bon delinqüent. Aquest va ser el motiu pel qual van enviar la carta al director de la presó.

Vocabulari

Bresca: Estructura de cera del rusc.

Ban: Disposició de caràcter general en forma d'ordre, que l'autoritat imposa directament a la ponlació.

Espill: Mirall.


Trasbals: Tràfec que porta l'acció de trasbalsar. Van haver de canviar de lloc tots els mobles: quin trasbals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario